Merimetsot syövät särkeä – ehkä hallituksenkin pitäisi

Hallituksen ympäristöohjelma 2007

Ympäristökeskus kertoo tiedotteessaan, että merimetsokanta jatkaa kasvuaan. Viime vuodesta kasvua on 54% ja lintuja on nyt vajaa 9000 paria.

Merimetso on herättänyt voimakkaita intohimoja ja lintu raivasi tiensä jopa hallitusohjelmaan: ”…Sallitaan merimetsojen kannan kasvun rajoittaminen erityisillä ongelma-alueilla.”

Merimetsotiedotteen varsinainen pihvi, vai pitäisikö sanoa silakkapihvi meni ohi ainakin Helsingin Sanomilta. Merimetsojen ravintoa on tutkittu Tammisaaressa ja Dragsfjärdissä vuosina 2002-2007. Tutkimuksen mukaan merimetsojen ruuasta on 48% on särkeä, 20% kivinilkkaa ja 18% ahventa. Silakan ja kuhan osuudet ovat vaihdelleet vuosittain kahdesta viiteen prosenttiin.

Merimetso harventaa rehevöitymisen kasvattamaa särkikantaa. Se ei juurikaan syö kalastajien suosimia arvokaloja. ”Syö särkeä, se kasvattaa järkeä” sanoo vanha kansa. Ministerit, käyttäkää särkeä!

Merimetsojen ravinnon koostumus

Kuva päivitetty 2014: Merimetson pesimäaikaisen kalaravinnon jakauma painon mukaan Suomenlahden länsiosassa ja Saaristomeren itäosassa vuosina 2002–2009 (n=157 kg/2 785 yksilöä). Luokkaan “Muut” sisältyvät painon mukaisessa järjestyksessä: säyne, kiiski, rasvakala, made, kolmipiikki, kivisimppu, kampela, pikkutuulenkala ja vaskikala. Lähde: SYKE.

 
Ota yhteyttä | | Avainsanat:

2 vastausta kohteessa Merimetsot syövät särkeä – ehkä hallituksenkin pitäisi

 1. ilkka sten sanoo:

  Hyvä Seppo!

  terveisin ilkka

 2. Eija Järvinen sanoo:

  Uusinta tieto merimetson ravinnosta:
  Se syö mitä sattuu olemaan
  http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=337294&lan=fi&clan=fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *