Iijoen lohen pahin vaelluseste

Iijoen lohen pahin vaelluseste - ympäristöministeri Lehtomäki
 

Lohen, samoin kuin meritaimenen, vaellussiian ja nahkiaisen nousu Iijokeen loppui vuonna 1961 kun alajuoksulle rakennettiin 5 voimalaa, eikä kalateitä lupauksista huolimatta koskaan tehty. Mutta Iijoen lohella on toivoa!

Iijoen alkuperäinen lohikanta, sekä muut vaelluskalakannat ovat säilyneet tähän saakka kalanviljelylaitoksilla. Iijoen vapaa yläjuoksu suojeltiin koskiensuojelulailla vuonna 1987. Uittoa varten peratut koskiosuudet on palautettu luonnontilaan. Tänä kesänä Vaelluskalat palaavat Iijokeen -hanke siirsi ensimmäiset lohet alajuoksun voimalapatojen yli, ja lohella on nyt mahdollisuus kutea Iijoessa ensimmäistä kertaa puolen vuosisadan jälkeen. Voimaloihin voidaan rakentaa toimivat kalatiet. Itse asiassa kymmenen vuoden takaisia kalatiesuunnitelmia päivitetään parhaillaan VKPI -hankkeessa!

Mutta Iijoen lohella on edessä vielä esteistä pahin, ympäristöministeri Paula Lehtomäki, joka romuttaisi koskiensuojelulain ja sallisi Pohjolan Voiman rakentaa joen keskiosan tuhoavan Kollajan tekoaltaan!

Lisää tarinaa Kollajan kalmanhajuisesta allaskiistasta Luonnonsuojelija -lehdessä.

 
Ota yhteyttä | | Avainsanat: , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *