Exxon Valdezin öljyonnettomuus täyttää tänään 20 vuotta

Exxon Valdes ja Alaskan öljytuho
 

Exxon Valdezin tuhoisasta öljyonnettomuudesta Alaskan rannikolla tulee tänään kuluneeksi 20 vuotta. Juopuneen kapteenin kipparoima jättitankkeri ajoi matalikolle Prinssi Williamin salmessa 24.3.1989 ja valutti mereen 40 000 tonnia raakaöljyä.

Vuonna 1994 noin 32 000 asukasta nosti ryhmäkanteen Exxonia vastaan. Yhtiö tuomittiin tuolloin 5 miljardin dollarin korvauksiin. Exxon ei täsä hätkähtänyt vaan aloitti satoja miljoonia maksaneen ja 14 vuotta kestäneen valitusrumban, joka oli Exxonin kannalta kannattava sijoitus. Yhdysvaltain korkein oikeus antoi lopullisen tuomion vahingonkorvauksista 25.6.2008 pudottaen korvaussumman 500 miljoonaan dollariin, yhteen kymmenesosaan alkuperäisestä. Summa vastaa ExxonMobilin neljän päivän nettovoittoa.

Exxon on niittänyt mainetta myös rahoittamalla laajasti ilmastonmuutoksen kieltäjien organisaatioita. Monet nästä Exxonin tukemista lobbareista ovat suomalaisillekin TV:stä tuttuja. YLE:n MOT on käyttänyt muiden muassa heitä asiantuntijoina todistelessaan viimeiset kymmenen vuotta, että ilmastonmuutosta ei tapahdu, ja että se mitä ei tapahdu, ei myöskään ole ihmisten aikaansaamaa.

Exxon Valdez onnettomuudesta kertova dokumentti: ”Black Wave – The Legacy of the Exxon Valdez” on nähtävissä YLE:n areenassa 21.04.2009 saakka.

Lisää Exxon Valdezin 20-vuotisjuhla-asiaa Climate Progress -blogissa ja Mother Jones -lehden sivuilla.

The Legacy of Exxon Valdez -video.

 
Ota yhteyttä | | Avainsanat: ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *