Geenisoijalla tuotettu liha häviää härkäpavulle

Liika lihansyönti kuluttaa luonnonvaroja

Liika lihansyönti kuormittaa ympäristöä ja tuottaa kasvihuonekaasuja. Geenimuunneltua soijaa tulvii Suomen lepsun lainsäädännön porsaanreiästä liha- ja siipikarjan rehuksi. Kun geenisoijalla kasvatettua lihaa ei tarvitse merkitä, on mahdotonta tietää missä lihatuotteissa geenirehua on käytetty, ellei löydä jostain luomulihaa.

Aion vähentää lihan käyttöä ylipäänsä. Ja kun otan, otan hirveä, poroa tai luomulihaa, jos vain mahdollista. Lihan sijaan kestävästi pyydettyä kalaa, ja oman puutarhan papuja ja härkäpapuja! Jos tiedät hyviä härkäpapureseptejä, ole hyvä ja kerro!

 
Ota yhteyttä | | Avainsanat: ,

2 vastausta kohteessa Geenisoijalla tuotettu liha häviää härkäpavulle

 1. Suosittelen tutustumaan tähän Härkäpapua sarvista -teokseen! Mukana on useita härkäpapupihvejä, härkäpapujännäri-salaattia, papuja sisältäviä paistoksia, egyptiläisen keittiön tapaa käyttää härkäpapuja yms. Sopivat tuleentumattomat ja tuleentuneet.

  Härkäpapujen lisäksi kirjassa käytetään muitakin reilua sataa paikallista kasvista, ja ohjeet on ekologia huomioiden laitettu vuodenajoittain. Luulisin, että teos löytyy omasta kirjastosta.

  Uutena löytönä olen itse huomannut, että (pipar)minttu sopii oikein hyvin härkäpapujen kanssa keitoissa tai marinadeissa. Esimerkiksi kynteli tai persilja sopii härkismarinadeihin myös.

  Mainittakoon silti, että ekokaupoissa myytävä soija on esim. ranskalaista alkuperää, eikä gm-soijaa ihmisravinnoksi tänne muutenkaan tuoda (paitsi pieniä alle 1 % määriä sekoittuu yleisesti). Jos ei itse kasvata papujaan, niin härkäpapuja saa tällä hetkellä lähinnä näistä erikoisliikkeistä. Toki postimyynnistä myös esim. Lassilan tilalta.

  Kuinkahan kauan menee, että niitä on hernepussien rinnalla tarjolla jokaisessa lähikaupassa?

  Jos geenisoija-asia kiinnostaa:
  http://www.gmovapaa.fi/

 2. Seppo sanoo:

  Kiitokset hyvistä vinkeistä! Härkäpapua sarvista -kirja tuli jo hankittuakin. Siinä on paljon hyviä reseptejä. En ole vegaani, käytän hunajaa, lihaa ja kalaa, mutta pyrin siihen, että se on ekologisesti ja eettisesti kestävästi tuotettu.

  Teimme härkäpapulevitettä, joka oli tosi hyvää, sekä pihvejä hiukan ohjeita soveltaen (luomu-munia ja omaa chiliä mukaan). Nam!

  Härkäpapuja viljelemme itse. Nykyisin perunan tapaan harjuissa (kapeampi riviväli kuin perunalla) ja multaamme ja pöyhimme mahdollisimman usein, jotta juuret saavat ilmaa. Parhaimmillaan tavattoman satoisa kasvi, ei ole kylmänarka muiden papujen tapaan ja typpilannoittaa maata mukavasti!

  Kaupoissa sitä ei tosiaan juuri näe.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *