Hallitus hoitaa vanhat metsät

sl_metso_ohjelma_hullu72.jpg
 

Tein tämän varsin pessimistisen metsokuvan vuonna 2002, kun Suomen hallitus laati ensimmäistä METSO-ohjelmaa.

(METSO on toimintaohjelma Etelä-Suomen, Oulun läänin länsiosan ja Lounais-Lapin metsien monimuotoisuuden turvaamiseksi. METSO toteutetaan vuosina 2003–2007, ja se täydentää Kansallista metsäohjelmaa (1999-2010).)

Kuvan synkeä ennustus on valitettavasti käymännä toteen. Vuonna 2003 käynnistetty METSO-ohjelma toimi juuri kuten tuolloin ennustettiin. Viiden vuoden ajan tutkittiin, ja erittäin pienimuotoisesti kokeiltiin kuinka metsien monimuotoisuus voitaisiin turvata. Samalla metsäveron uudistus vauhditti vanhojen metsien hakkuita ja muun muassa Metsähallitus hakkasi täyttä päätä myös luonnonsuojelullisesti arvokkaita valtion metsiä.

METSO-ohjelman jatko ei lupaa parempaa. Metsien suojelun rahoitus on riittämätöntä ja suojelu perustuu vapaaehtoisuuteen. Vapaaehtoisuus varmistaa sen, että Metsähallitus, metsäyhtiöt ja yksityiset metsänomistajat voivat edelleen hakata luonnonsuojelullisesti arvokkaita vanha metsän rippeitä ja arvometsien hakkuut tulevat jatkumaan, koska rahaa edes suojeluun halukkaiden metsänomistajien metsien suojelemisksi ei ole riittävästi tarjolla.

Harri Hölttä kiteyttää kolumnissaan Sitransoiton ABC hallituksen tylyn metsäpolittisen linjan lyhyesti ja hauskasti.

Luonto-Liiton tiedote14.3.2008: Valtiovarainministeriö sinetöimässä metsälajien massasukupuuton.

 
Ota yhteyttä | | Avainsanat: ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *