Kaupunkimetsät katkaisuhoidossa

Puijoa hakataan harvennetaan ja rakennetaan
 

Kuopion keskellä kohoavan Puijon vanhat metsät ovat kaupungin henkireikä. Mutta edes virkistysmetsät eivät ole turvassa vanhakantaisen metsänhoidon koulukunnalta. Viime syksynä aavistushakattiin paljaaksi iso viipale Puijon kyljestä mahdollisen asuntoalueen tieltä. Nyt kaupungin metsäosasto on suunnitellut nuorennusleikkaavansa alueen puuston lähes kokonaan 50 vuoden aikana. Avohakkuita, maanmuokkausta, istutuksia, harvennuksia, lahopuiden poistoa.

Samanlaisia hakkuusuunnitelmia on kaupunkien ulkoilumetsissä eri puolilla maata: Kajaanin Pöllyvaara, Jyväskylän Köhniö, Oulun Sanginjoki, Tampereen Kauppi, Helsingin kaupungin metsät ylipäänsä jne…

Jostain syystä kaupunkimetsänhoitajat haluavat käyttää tehometsänhoidon menetelmiä alueilla, joiden käyttötarkoitus ei ole metsätalous vaan ihmisten viihtyminen ja ulkoilu. Ulkoilumetsien hoitopuuhastelu ei useimmiten ole edes taloudellisesti kannattavaa.

Uhanalaisista lajeistamme kolmannes on metsälajeja, erityisesti ovat kärsineet vanhan metsän lajit ja lahopuuta tarvitsevat lajit. Kaupunkien mailla voisi helposti sekä suojella lajistoa, että antaa ihmisille elämyksiä. Riittäisi, että annettaisiin metsien vanheta arvokkaasti, ja jätettäisiin lahopuut metsään.

Metsäntutkijat ovat todenneet, että nykymuotoinen metsänhoito ei juuri millään tavalla vastaa metsien luontaista kehitystä. Vuosi 2011 on kansainvälinen metsien vuosi. Mikä olisi sopivampi ajankohta aloittaa kaupunkimetsien suojelu ja hoidettujen alueiden ennallistaminen?

Puijon metsistä löytyy lisätietoa Luonnonsuojelija lehdestä 1/2011 (lehden PDF-versiossa) sekä Pro Puijo Facebook -sivuilta.
Adressi Puijon vanhojen metsien puolesta.

Facebook-sivu Sanginjoen metsien suojelun puolesta.

 
Ota yhteyttä | | Avainsanat: , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *