Metsähallitus avohakkasi jälleen Vienan reitillä

Metsähallitus avohakkaa historiallista Vienan reittiä
 

Historiallinen Vienan reitti Suomussalmella on ikiaikainen polku, jota pitkin myös Elias Lönnroth matkasi Vienan runokyliin kerätessään suomalaista kansarunoutta, materiaalia muun muassa Kalevalaan ja Kantelettareen. Tätä kulttuurihistoriallisesti arvokasta reittiä on pyritty vaalimaan, mutta metsähallitus on toistuvasti avohakannut reitin vartta. Viimeksi alueella hakattiin keväällä 2010.

Oheisen kuvan piirsin vuonna 2005, jolloin metsähallitus oli hakannut alueella muun muassa Koljattijärven rantoja omien ohjeidensakin vastaisesti. Metsähallituksen sisällä voimasuhteet ovat epätasapainoiset, luonnonsuojelusta vastaavalla osastolla on Daavidin resurssit ja metsätalous porskuttaa Goljatin voimalla ja väellä. Viime kädessä näistäkin hakkuista vastuun kantaa eduskunta, joka määrittää metsähallitukselle tulostavoitteet, joihin pitää yltää, vaikka jouduttaisiin hakkaamaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaita muinaismuistokohteita. Vastaavaa toimintaa olisi vanhojen kirkkojen purkaminen, niistäkin irtoaisi arvokasta puutavaraa ja tonttimaata.

Ensi kesänä 1. – 5.7.2010 järjestetään  Kuhmossa ja Vienan Karjalassa kansanmusiikkijuhla Sommelo. Ohjelmistossa on myös Hävyttömien laulujen kilpalaulanta. Hevosmiesten tietotoimiston mukaan myös metsähallitus aikoo osallistua kisaan kappaleellaan: ”Eikä siellä Vuokissa vitkasteltu, kun Vienan reittiä raiskattiin!”

 
Ota yhteyttä | | Avainsanat: , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *