Shell aloittaa arktiset öljykekkerit

Rigs Arctic Café - Shell poraa öljyä Arktiksella
 

Shell aloittaa ensimmäisenä öljy-yhtiönä hullunrohkeat öljynporaukset arktisella alueella. Toiminta kylmällä, jäisellä merellä on normaaliolosuhteissakin äärimmäisen vaikeaa. Onnettomuuden sattuessa öljyntorjunta on käytännössä mahdotonta. Lämpenevän pallomme ilmakehä ei myöskään tarvitsisi yhtään lisää lämmittävää fossiilista hiiltä.

Kaikki eivät ole ihastuneita Shellin suunnitelmiin. Muun muassa ympäristöjärjestöt ovat kritisoineet hanketta. Greenpeace pysäytti jäänmurtaja Nordican matkan 4 kertaa. Sinäkin voit olla mukana pysäyttämässä tätä hulluutta esimerkiksi allekirjoittamalla vetoomuksen Shellin arktisen öljysekoilun pysäyttämiseksi.

Mukana myös suomalaisia

Suomalaiset veronmaksajat on myös sotkettu mukaan arktiseen öljysheikkailuun. Valtion omistama Arctia Shipping on vuokrannut Shellille kaksi jäänmurtajaa auttamaan öljynporauksessa ensi ja seuraavana kesänä.  YLE kertoi 11.5.2012 että Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan käsityksen mukaan Suomi voi joutua korvausvastuuseen, jos Shellin öljynporauksissa arktisella merialueella sattuu öljyonnettomuus.

Shellin hallituksen puheenjohtajana kesällä 2006 aloittanut Jorma Ollila antoi talvella 2007 Helsingin Sanomille haastattelun, jossa hän ilmoitti olevansa hyvin huolestunut ilmastonmuutoksesta ja kannatti uusiin uusiutuviin teknologioihin satsaamista: Ollilan uusi missio – Jorma Ollila havahtui ilmastonmuutokseen Shellissä. Nyt hän haluaa muidenkin heräävän (pdf):

”…Ollila on suostunut haastatteluun, koska hänestä hiilidioksidipäästöjä on vähennettävä paljon nykyistä nopeammin. Ja hänen mielestään siihen tarvitaan aluksi valtioiden yrityksille ja muille toimijoille asettamia rajoituksia. ”Muuten maapallo ei kestä.”…”

Nyt Ollila on ollut hiljaa, eivätkä suomalaiset toimittajat juurikaan ole hänen kantaansa asiaan udelleet. Esimerkiksi YLE:n ykkösaamun haastattelussa 5.5.2012 toimittaja rajasi heti kättelyssä Shellin pois asialistalta.

 

 

 

 
Ota yhteyttä | | Avainsanat: , , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *