Suomi kunnostautui Poznanin ilmastokokouksen vesittäjänä

Joulupukki poro ja lumeton Joulu
 

Olisi mukava piirtää vaihteeksi joku iloinen ja ponteva kuva ilmastopolitiikan rohkeista edelläkävijöistä. Eurooppa ja erityisesti virallinen Suomi eivät valitettavasti tällä hetkellä anna moiseen aihetta.

Oheisen kuvan tein jouluksi 2000. Tuolloin Yhdysvallat kieltäytyi ratifiomasta Kioton sopimusta, kun taas Eurooppa vaati tiukkoja toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Nyt osat näyttävät vaihtuneen. Puolan Poznanissa pidetty YK:n ilmastokokous päättyi ankeisiin tunnelmiin. Euroopan Unioni lipsui suunnilleen kaikista päästötavoitteistaan, ja erityisesti pieni, mutta sisukas Suomi onnistui lobbaamaan läpi lähes kaikki teollisuuden vesitysesitykset. Sampsa kertoo blogissaan karut yksityiskohdat, ja tarjoilee valitettavan valaisevat linkit.

Ainoa toivon kipinä näyttää muutamien kehitysmaiden ja saarivaltakuniten ohella olevan yllättäen Yhdysvallat. Barack Obama aikoo torjua tulevaa lamaa vihreällä talousuudistuksella, jossa tavoitteena on suunnata valtion tuet energiantuotannon ja muun infrastruktuurin muuttamiseen energiatehokkaaksi ja enemmän uusiutuvaan pohjautuvaksi. Haaste on toki valtaisa, mutta ainakin siellä halutaan mennä oikeaan suuntaan.

 
Ota yhteyttä | | Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *