YLE:n uutiset lyttää EU:n energiatavoitteet

Meidän jälkeemme vedenpaisumus
 

YLE:n TV-uutiset kertoivat tänään 23.1.2008 EU:n uusista energiatavoitteista tuttuun, populistiseen, päivittelevään ja teollisuuden linjauksia myötäilevään tapaansa.

Toimittaja Jussi-Pekka Rantanen tenttasi YM:n neuvottelevalta virkamieheltä paljonko kuluttajan sähkön hinta tämän seurauksena nousee. Hän myös uskoi tietävänsä, että kansalaisia kiinnostaa erityisesti se, kuinka paljon uusien asuntojen hinta nousee uusien energiamääräysten takia. Hm, eivätkö vähemmän energiaa kuluttavat asunnot pitkällä tähtäimellä säästä lämmityskuluissa?

Teollisuuden edustajia kuultiin huolella, kerrottiin että Elinkeinoelämän keskusliitto tyrmää paketin kaikilta osin. Keskustapuolue sai puolestaan tilaisuuden vaatia lisää vesivoimaa.

Ympäristöjärjestöiltä ei taaskaan kysytty mitään. Toimittajat eivät myöskään arvioineet kuinka paljon uusilla energiatavoitteilla voidaan hidastaa ilmastonmuutosta ja paljonko ehdotetut toimet voivat säästää tulevaisuudessa lankeavia kustannuksia. Tämä ei sinällään ole mitään uutta. YLE:n ykkösen uutis- ja ajankohtaistoimitus on kymmenen vuoden ajan vähätellyt ilmastonmuutosta tai MOT:n tapaan peräti kiistänyt koko ongelman olemassaolon.

Julkisen palvelun kanavan toivoisi tarjoavan muutakin kuin raskaan teollisuuden takapajuisen, ahnaan ja ahtaan näkökulman ympäristökysymyksiin.

Jussi-Pekka Rantanen voisi tavallisen kuluttajan näkökulmia pohtiessaan tutustua aluksi vaikka Helsingin Sanomien verkkosivujen galluppiin 10.12.2007. Siinä kysyttiin: ”Pitäisikö EU:n haudata omat päästötavoitteensa? YK:n ilmastokokous ei aseta määrällisiä tavoitteita kasvihuonekaasujen vähentämiselle. EU on omalta osaltaan sitoutunut merkittäviin vähennyksiin ja Suomessa on huolestuttu, muodostuuko Suomen taakka tässä urakassa liian suureksi. Pitäisikö myös Euroopan asettaa teollisuuden kilpailukyky ilmastonmuutoksen torjunnan edelle?”

Vain 7 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että EU:n olisi luovuttava päästötavoitteistaan. Peräti 93 prosenttia katsoi, että määrällisiä tavoitteita pitää asettaa, vaikka siitä koituu seuraamuksia kuluttajille ja teollisuudelle.

Enemmistö suomalaisista on aidosti huolissaan ilmastonmuutoksesta ja valmis tekemään jotain sen hidastamiseksi, vaikka se vähän kirpaisisikin.

Ja lopuksi myönteinen YLE uutinen: A-studiossa 16.1.2008 Teknillisen korkeakoulun professori Peter Lund kertoi, että Suomi voi helposti saavuttaa EU:n uusiutuvan energian tavoitteet uuteen energiateknologiaan panostamalla, se työllistäisi, loisi uusia vientimahdollisuuksia, eikä tarvitse rakentaa lainkaan lisää vesivoimaa tai ydinvoimaa.

 
Ota yhteyttä | | Avainsanat: ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *